Logo mooigeldropmierlo.nl
Greyhounds rennen achter de 'kunsthaas' aan   | Fotonummer: a632e4
Greyhounds rennen achter de 'kunsthaas' aan (Foto: Peter Wijlaars)
Verenigingen

Topprestaties Grote Prijs De Coevering

Geldrop – Het elektronisch haassysteem, waar de 'kunsthaas' aan verbonden zit, wordt getest en 'sjeest' over een rail aan de binnenkant van de baan. De deelnemers zijn gespannen en lopen heen en weer met hun honden. De Greyhounds en Whippets zijn in topconditie. Een stroomstoring bij de Geldropse Windhonden Renvereniging gooit roet in het strakke wedstrijdschema. Een uur later dan gepland werd zondag 21 oktober gestart met 'De Grote Prijs De Coevering'. Affleck Courage van Elke Versluis van de Geldropse vereniging wist de wedstrijd bij de Greyhounds (teefjes) op de lange afstand winnend af te sluiten.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Peter Wijlaars

Druk bezet

"Ondanks dat het een nationale wedstrijd is, nemen veel deelnemers uit Duitsland en België deel aan deze wedstrijd", vertelt Elke Versluis, secretaresse en penningmeester van de Geldropse Windhonden Renvereniging. "Ruim 80 Greyhounds en Whippets stonden op de startlijst. Dit is ruim de helft meer inschrijvingen dan de wedstrijden die in het afgelopen jaar zijn gehouden." Voor de Geldropse vereniging is dit de tweede wedstrijd van het seizoen. "Volgend jaar mogen we vier wedstrijden organiseren."

Groter en sneller
De Greyhounds strijden tegen elkaar evenals de Whippets. "Een Greyhound is groter en sneller, een Whippet heeft een lagere schofthoogte en haalt hierdoor de snelheid van een Greyhound niet", aldus Elke. Verder wordt onderscheid gemaakt tussen een reu en een teef en is er verschil in de lengte van de baan. Er zijn honden die 2.80, 3.50 of 4.90 meter rennen, maar allemaal met één doel; een zo snel mogelijk tijd neerzetten.

Sierdek
De Greyhounds strijden in de series om de snelste tijden. Tijdens een serie komen drie à vier honden in actie. De zes snelste honden van alle series gaan door naar de finale. Voor de winnaar ligt een sierdek klaar, de overige finalisten ontvangen een geldprijs. Bij de Whippets plaatsen de beste twee honden van iedere serie zich voor de halve finale. Tijdens een afvalrace blijven zes honden in de race voor de finale. In deze klasse wordt de winnaar beloond met een mooi sierdek. De overige finalisten kregen een envelop met een geldprijs.

Mooie prestaties
De prestaties van de Geldropse leden is bovengemiddeld. "We hebben een aantal leden die met hun hond kampioen zijn geworden tijdens de Nederlandse Kampioenschappen. Eén van deze leden is de 75-jarige Piet de Groot uit Geldrop. "De honden liepen toptijden", vertelt clubgenoot Leidy Mulkens. Piet werd met zijn hond Vigorous Anthony vijfde in de finale bij de Greyhounds (rue) op de afstand van 2.80 m. Blakes Rascal van Leidy werd in deze klasse nipt tweede achter Oquino uit België.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooigeldropmierlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>