Logo mooigeldropmierlo.nl
  | Fotonummer: 3a187a
Foto: Ingezonden
Gemeente Geldrop-Mierlo

Burgemeester Berry Link over Tip-enquête vuurwerk: "Je merkt dat het onderwerp vuurwerk leeft bij de bevolking"

Geldrop-Mierlo - Vuurwerk is een onderwerp dat veel mensen interesseert. De een gaat graag knallend het nieuwe jaar in, voor de ander mag vuurwerk direct verboden worden. De meningen over vuurwerk zijn ook in Geldrop-Mierlo verdeeld, blijkt uit de Tip-enquête van DeMooiGeldropMierloKrant. Burgemeester Berry Link is vooral blij met de vele reacties. "Je merkt dat het onderwerp vuurwerk leeft bij de bevolking."

Redacteur: Martin de Bruijne

De raadscommissie voor Algemene Zaken discussieerde vorige week over vuurwerk. Tijdens de discussie werd het rapport van de Tip-enquête van DeMooiGeldropMierloKrant over vuurwerk gepresenteerd. Gemeenteraad en college willen weten wat de inwoners van Geldrop-Mierlo vinden van vuurwerk. Belangrijke conclusies uit het rapport: een krappe meerderheid is tegen een lokaal vuurwerkverbod en voor vuurwerkvrije zones. Een centrale vuurwerkshow in de kernen ziet een meerderheid van de respondenten wel zitten, de gemeente moet die dan organiseren.

Veel belangstelling
Burgemeester Berry Link heeft het rapport met belangstelling gelezen. "De bevolking heeft flink gereageerd, er was grote belangstelling voor de enquête. Ik ben blij dat er zoveel mensen hebben meegedaan, het leeft wel", vertelt de burgemeester. Bijna 2300 mensen deden mee met de Tip-enquête van DeMooiGeldropMierloKrant. "De samenwerking met het Tip-panel was top", zegt Link met een kwinkslag.

Meldingen
Burgemeester Link concludeert dat de meningen verdeeld zijn. Dat blijkt uit het onderzoek en ook uit de discussie in de commissie Algemene Zaken. "Binnen de gemeenteraad is er een ruime meerderheid die het niet zinvol acht om extra beleid te ontwikkelen." Dus blijft het vuurwerkbeleid vooralsnog zoals het is. Er komen geen vuurwerkvrije zones en Geldrop-Mierlo gaat ook geen vuurwerkshow organiseren. Burgemeester Link maakt duidelijk dat er geen directe verzoeken liggen voor vuurwerkvrije zones. "We hebben elk jaar een evaluatie waarbij we ook kijken naar de overlast meldingen. Dan valt op dat er ook niet om zulke vrije zones wordt gevraagd. We hebben ook periodiek overleg met het ziekenhuis en zorginstellingen en je merkt dat het daar ook niet leeft."

Handhaving
Dat een meerderheid van de gemeenteraad weinig ziet in vuurwerkvrije zones heeft volgens burgemeester Link ook te maken met handhaving. Die handhaving is vooral een taak van de boa's, de buitengewoon opsporingsambtenaren. In Geldrop-Mierlo zijn er vier boa's en die kunnen onmogelijk overal controleren op plekken waar een verbod op afsteken zou zijn. "Onze boa's zijn uiteraard heel actief rond de jaarwisseling, maar we hebben niet meer capaciteit. En de korpschef van de politie heeft nadrukkelijk aangegeven dat vuurwerk voor de politie geen prioriteit is."

Ontwikkelingen volgen
Vooralsnog blijft het vuurwerkbeleid dus ongewijzigd. Afsteken mag alleen op oudejaarsdag tussen 18.00 en 02.00 uur. Vuurwerkvrije zones komen er niet en de gemeente gaat geen vuurwerkshow organiseren. De gemeente volgt de landelijke vuurwerkdiscussie op de voet. Wettelijk zijn er nog geen mogelijkheden voor een vuurwerkvrije gemeente. De Tweede Kamer is verdeeld, het ministerie legt de bal bij de gemeenten. In veel gemeentes zorgt vuurwerk voor de nodige discussie. Er zijn gemeentes met vuurwerkvrije zones, op sommige plekken in een centrale show.

Burgemeester Link: "Het Rijksbeleid blijven we op de voet volgen. Daarnaast kijken we hoe vuurwerkvrije zones bij collega gemeenten werken."

 

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooigeldropmierlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>