Logo mooigeldropmierlo.nl
  | Fotonummer: 274537
Foto: joan delisse
columns

In het land der blinden…

Janine manoeuvreert onhandig tussen de rekken van de supermarkt door. Ze kreunt en steunt. Het gaat niet zoals ze zou willen. Ze zit aan een rolstoel gekluisterd. Vanaf 9 uur vanochtend. Achter haar loopt Tom tikkend met een blindenstok. Hij is blind. Voor zolang als het duurt. Want op het moment dat zijn stok tussen de spijlen van een rek blijft steken, licht hij de blindering voor zijn linkeroog iets op. "Niet kijken, Tom", klinkt het streng achter hem. Susan draait zich om. Hoorde ze daar iets? Ze is namelijk doof. Voor zover je doof kunt zijn met een koptelefoon op die toch nog wat geluid door laat. De begeleider stuurt het groepje 'gehandicapten' behoedzaam door de winkel.

Ik weet niet of ik nou 'gehandicapten' moet zeggen of 'mensen met een lichamelijke beperking', want zo zeg je dat tegenwoordig. Maar op school hebben ze vandaag 'gehandicapten dag' en dat praat toch net iets gemakkelijker dan 'mensen-met-een-lichamelijke-beperking-dag'. Maar goed… dat even terzijde.

Het drietal vervolgt de weg door de winkel. Groep 8 kruipt vandaag in de huid van iemand die een lichamelijke beperking heeft. En dat blijkt nog verdomd moeilijk te zijn. Janine rijdt een stuk voor de anderen uit. Ze probeert haar rolstoel recht door de gang te rollen, totdat ze achter een stapel bierkratten blijft haken. Nu vindt ze het wel genoeg. Een vriendelijke dame wil haar helpen. Tot haar verbazing stapt Janine uit, zet haar stoel goed en rolt verder… de vrouw verbaasd achter latend.

Bij de kassa aangekomen zijn Janine en Susan nogal snel klaar. Beiden konden de boodschapjes, uit de opdrachten die ze meegekregen hadden, vrij gemakkelijk uit de rekken halen. Tom heeft er echter meer moeite mee. Als blinde moet hij alles op de tast doen. En aangezien Tom nogal onhandig is, moet de begeleider regelmatig ingrijpen om erger te voorkomen. Maar dat het pak hagelslag op de grond terecht komt, was net niet te voorkomen. Tom licht zijn blindering even op, oriënteert zich, laat de blindering weer zakken en vervolgt tikkend zijn weg naar de kassa. Het afrekenen is een hele uitdaging, maar het gaat hem wonderwel goed af. Heel goed zelfs. Hij krijgt complimenten van de begeleiding.

Buiten gekomen is Janine helemaal in haar element. Ze probeert een 'wheely' te maken maar dat wordt gauw verijdelt door Susan. Die vindt dat zij nu aan de beurt is om 'verlamd te zijn'. Janine mag nu de blinde zijn en Tom de dove. Da's voor Tom geen probleem want hij luistert toch nooit. De begeleider geeft hem nogmaals een compliment dat hij bij de kassa zo goed het geld herkende. Dat was uniek. Tom antwoordt laconiek: "Oh, ik kon net met mijn linkeroog onder de blindering door kijken." Zo zie je maar: in het land der blinden is eenoog koning…

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooigeldropmierlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>