Logo mooigeldropmierlo.nl
Komt er een parkeerdek in Geldrop? Foto: ter illustratie  | Fotonummer: fe83b0
Komt er een parkeerdek in Geldrop? Foto: ter illustratie (Foto: Ingezonden)
Politiek

Gemeenteraad stelt begroting vast

Afvalkosten omhoog, mogelijk parkeerdek in centrum

Redacteur: Martin de Bruijne

Geldrop-Mierlo - De kosten om afval op te halen stijgen voor de inwoners, maar minder dan het college aanvankelijk voorstelde. Er komt mogelijk een parkeerdek in het centrum van Geldrop en mensen die reclamefolders in de bus willen krijgen moeten daarvoor een ja-ja sticker aanvragen. Dit zijn enkele wijzigingen die de gemeenteraad maandagavond heeft aangenomen bij het vaststellen van de begroting. De VVD en D66 stemden tegen de begroting.

Aanvankelijk stonden er twintig wijzigingsvoorstellen op de agenda van de gemeenteraad. Nagenoeg alle partijen wilden onderwerpen uit de begroting wijzigen, toevoegen of uit de begroting halen.

Afval
Belangrijk discussiepunt was de afvalstoffenheffing. Het college had voorgesteld om het vastrecht te verhogen met 50%. Die stijging vindt de gemeenteraad te fors. Het vastrecht stijgt komend jaar met 20%, van € 94,00 per huishouden naar € 112,80. De kosten voor het laten legen van de kliko's stijgt met gemiddeld 19%. De gemeenteraad wil vanaf volgend jaar stoppen met het tijdelijk gratis ophalen van de GFT container en de bladkorven weer plaatsen. Die maatregel moet zo'n € 57.000 opleveren. Verder wil de gemeenteraad de opbrengst van de milieustraat met € 100.000 verhogen. 'De kosten voor aanbieden van sloopafval bij de milieustraat staan niet meer in verhouding tot het tarief. Ook is er een beperkte groep inwoners die veel meer vuil stort dan gemiddeld', staat in het wijzigingsvoorstel. Alleen de partij Samen steunt de wijzigingen op afvalgebied niet.

Parkeerdek
Voor het parkeren in het centrum van Geldrop komt er mogelijk een parkeerdek. De gemeenteraad wil uit laten zoeken wat de kosten zijn om een parkeerdek te bouwen achter de supermarkten in het centrum of op de Meent. De parkeerplaatsen op de Heuvel kunnen dan mogelijk weg, terwijl het aantal parkeerplaatsen in het centrum gelijk blijft. Verschillende partijen zouden graag het centrum van Geldrop willen vergroenen en de parkeerplaatsen op het marktplein laten verdwijnen. Dat kan een oplossing zijn voor de verkeersafwikkeling in het centrum. De raad heeft het al jarenlang over ontsluiting van het parkeerterrein aan de Heuvel. Er lagen zes varianten op tafel, daar komt nu het parkeerdek bij. In januari praat de raad verder over parkeren en de verkeersafwikkeling in het centrum.

Reclamesticker
Brede steun is er voor het invoeren van een Ja-Ja sticker. Huishoudens krijgen dan alleen nog reclamefolders in de bus als ze met de sticker aangeven dit te willen. De gemeenteraad en het college hopen zo de hoeveelheid papierafval terug te dringen. De Ja-Ja sticker is al ingevoerd in Amsterdam, verschillende andere gemeentes willen er mee starten.

Hondenbelasting
Hondenbezitters zijn volgend jaar wat minder geld kwijt aan hondenbelasting. Het tarief gaat omlaag van € 55,80 naar € 48,60. In de afgelopen drie jaar hield de gemeente jaarlijks zo'n € 30.000 over van de hondenbelasting. Dat geld mag alleen voor honden en de beperking van overlast door honden worden gebruikt. Er is een reserve van twee ton en dat is teveel volgens de gemeenteraad. Het tarief gaat daarom iets omlaag. De raad wil de overlast van hondenpoep verder beperken 'door het meer inzetten van de poepopruimer zowel op hondenuitlaatstroken als daarbuiten.'

Tegenstem
De meerjarenprogrammabegroting 2019-2022 is maandagavond door de gemeenteraad vastgesteld. De fracties van VVD en D66 stemden tegen. Belangrijkste reden is dat de begroting niet sluitend is. De komende twee jaar verwacht het college een tekort van totaal zo'n anderhalf miljoen euro.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooigeldropmierlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>