Logo mooigeldropmierlo.nl
  | Fotonummer: 552e39
Foto: Peter Wijlaars
Jeugd

Burgemeester Link ontbijt met 80 kinderen

Geldrop - In sporthal De Kievit in Geldrop stonden vrijdag 9 november om 08.30 uur lange tafels met gezonde producten klaar. Ter gelegenheid van de week van het Nationaal Schoolontbijt ontbeet burgemeester Link van de gemeente Geldrop-Mierlo met kinderen van groep 5 van Eenbes Brede School Dommeldal, Eenbes Basisschool Vijfblad en Nutsbasisschool Beneden Beekloop. Drie AH's van Geldrop (Eindhovense weg, Centrum en Genoenhuis) hadden de producten gesponsord.

Redacteur: Olga Maria Berger
Fotograaf: Peter Wijlaars

Jongeren op gezond gewicht
De gemeente Geldrop-Mierlo is een JOGG-gemeente, Jongeren Op Gezond Gewicht. Het streven binnen de gemeente is dat iedereen in de omgeving van kinderen zich inzet om gezond eten en bewegen voor kinderen gemakkelijk en aantrekkelijk te maken. "Ik vind dat ik het goede voorbeeld moet geven", zegt burgemeester Link. "Het burgemeestersontbijt is een mooie gelegenheid om te laten zien dat een gezond ontbijt belangrijk is." Een toespraak hield hij niet. "Daar houden kinderen niet van." Wel vertelde hij dat hij zelf altijd 2 crackers met kaas eet als ontbijt. "Ik lees wel de krant tijdens het ontbijt", bekende hij. Het thema van het burgemeestersontbijt was dit jaar 'een feestje'. Daar sporthal De Kievit dit jaar 50 jaar bestaat, sloot het thema daar goed bij aan en werd het ontbijt daar gehouden. De kinderen die voor het ontbijt waren uitgenodigd hebben gymnastieklessen in deze sporthal.

Goed gesmaakt
Harold van Lieshout gebiedsregisseur van de gemeente organiseerde samen met stagiaire Jessie van den Broek het ontbijt. "Jessie heeft het meeste werk verzet", zegt hij. Jessie studeert 'Voeding en Welzijn' aan Helicon Helmond en loopt 10 weken stage bij de gemeente Geldrop-Mierlo. "De kinderen eten extreem veel", zegt ze. "Daar had de GGD me al voor gewaarschuwd. De rust, het samenzijn en het feit dat ze mogen pakken wat ze willen, stimuleert de eetlust. We hebben dus gezorgd dat er meer dan genoeg eten is." De broodjes, krentenbollen, gekookte eieren en de yoghurt met muesli waren populair. Sommige kinderen hadden het fruitbuffet al gezien en hielden daar een plaatsje voor vrij in hun maag. De fruitprikkers mochten ze pas na het ontbijt pakken als toetje.

Superleuk
Om de kinderen alvast een beetje in de stemming te laten komen, hadden ze een feestmuts en een groente- en fruitketting geknutseld. "De ketting lijkt op de ambtsketen van de burgemeester", vindt Kaelyn. Hij vond het ontbijt superleuk. "De gekookte eieren zijn lekker", zegt Isabella. Ze at ook nog een broodje kaas, hoewel ze van haar moeder ook al een ontbijt had gekregen. De burgemeester wisselde regelmatig van plaats, zodat bijna alle kinderen de gelegenheid kregen om met hem te praten. Er ontstonden geanimeerde gesprekken en de ambtsketen van de burgemeester werd vergeleken met de papieren ketting van de kinderen. "Het was leuk om naast de burgemeester te zitten", vertelt Alex. "Hij eet alleen gezonde dingen." Julie is een echte fan van de burgemeester. "Hij woont bij mij in de straat en zwaait altijd naar me." De juffen en de kinderen gingen na het ontbijt weer naar hun school. "Echt een goed initiatief", vonden juf Vivianne en juf Michelle.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooigeldropmierlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>