Logo mooigeldropmierlo.nl
Ties Ronken 50 jaar gildebroeder  | Fotonummer: a84c65
Ties Ronken 50 jaar gildebroeder (Foto: Olga Maria Berger)
Gilde

Gildebroeder Ties Ronken ontvangt gouden speld

Redacteur: Olga Maria Berger

Mierlo - Ties Ronken uit Mierlo is 50 jaar lid van een gilde en op 10 november ontving hij een gouden speld. Hij is aangesloten bij het gilde Sint Catharina & Sint Barbara Mierlo waar hij schietmeester en wapenmeester is. Van Hoofdvrouw Ria Overwater kreeg Ties namens het gilde een receptie, een foto van zijn gildebroeders en zusters en een vendelgroet aangeboden.

Receptie
De gouden speld werd uitgereikt door Felix Crooymans, voorzitter van Kring Kempenland, de Noord Brabantse federatie van Schuttersgilden, waarbij 52 gildes zijn aangesloten. Felix merkte op dat gilde Sint Catharina & Sint Barbara, dat sinds 1474 bestaat, een bloeiende gilde is, waarbij een aantal jonge gildebroeders en zusters zijn aangesloten. De receptie ter ere van Ties werd drukbezocht door leden van verschillende gildes, familie en vrienden. De vendelgroet vond plaats op het schietterrein achter het gildegebouw. Nadat de gildebroeders en zusters waren opgesteld met Ties en zijn vrouw Corrie in het middelpunt, werd de vendelgroet uitgevoerd voor God, Koning, Vaderland en de familie Ronken.

50 jaar onafgebroken lid
Op 18 februari 1968 werd Ties lid van Sint Antonius Abt te Mierlo-Hout. Daar was hij drie keer Koning, is waarnemend Hoofdman geweest en heeft 18 jaar in het bestuur gezeten. Bij dat gilde leerde hij vendelzwaaien en wipschieten. Na 25 jaar stapte hij over naar Sint Sebastiaan in Mierlo en in december 2015 naar Sint Catharina & Sint Barbara. "Het belangrijkste van het gilde is het broederschap", zegt Ties. "Gildebroeder ben je voor het leven. Als je het eenmaal bent, kun je er niet meer mee ophouden. Van welke gilde je lid bent, maakt niet uit." Ties geniet van de gezelligheid en van het feit dat broeders altijd klaar staan voor elkaar. De optochten vindt hij nog steeds geweldig, vooral die van de Kringgilde waar veel gildes bij elkaar komen. "Het is een schitterend gezicht als iedereen mooi aangekleed klaarstaat. En als de tamboers beginnen, krijg ik iedere keer weer kippenvel."

Schutter
Wipschieten is de grootste hobby van Ties. "Vroeger won ik vaak prijzen", zegt hij. "De laatste tijd niet meer, maar dat mag de pret niet drukken." Als schietmeester is hij aanwezig bij iedere oefening of wedstrijd op het schietterrein van het gilde aan de Oudvensestraat. "Gelukkig is er in al die 50 jaar nooit een ongeluk gebeurd met schieten", zegt hij. "De schutters weten hoe ze met hun geweer om moeten gaan en er wordt opgelet dat er geen drank wordt gebruikt onder de schietboom."

Van generatie op generatie
Ties heeft van alles en nog wat gedaan in zijn leven om de kost te verdienen voor hemzelf, zijn vrouw Corrie en zijn vier kinderen. Hij is op zijn 17e begonnen in de steenoven in Nuenen en later metselaar geworden. Zijn vader was lid van een gilde en daardoor sloot Ties zich ook aan. De zonen van Ties werden op hun beurt gildebroeder en zijn twee oudste kleinkinderen, een kleindochter en een kleinzoon, zijn nu ook lid van Sint Catharina & Sint Barbara. "Het is een onmisbaar onderdeel van mijn leven."

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooigeldropmierlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>