Logo mooigeldropmierlo.nl
  | Fotonummer: 8ee3b6
Foto: Ingezonden
Activiteiten

Lezing met thema voedsel in bibliotheek Dommeldal

Mierlo - Elk jaar in november vieren de Bibliotheken 'Nederland Leest', met boeken en activiteiten rond een thema. Dit jaar is het thema Voedsel. Bibliotheek Dommeldal heeft diverse activiteiten opgezet met Voeding en Voedsel als onderwerp. In vestiging Mierlo staat op dinsdagavond 27 november een lezing met proeverij geprogrammeerd. Onder leiding van Christianne Muusers, schrijfster, blogger, recensent en kenner van oude en nieuwe receptuur en kooktechnieken.

Voedsel bewaren
De strijd tegen voedselbederf is bijna net zo oud als de mensheid zelf. Met gebruik van allerlei technieken werd -met wisselend succes - geprobeerd genoeg voorraad te maken om de wintertijd door te komen. Tegenwoordig heeft de industrie die taak overgenomen van het individu. In deze lezing vertelt Christianne Muusers over de diverse huishoudelijke (en industriële) technieken. Ze bespreekt oude methodes om te conserveren, maar legt ook uit hoe je tegenwoordig, zelf, op een makkelijke manier kunt conserveren. Natuurlijk komen ook de 'vergeten groenten' aan bod én er mag geproefd worden.

Christianne Muusers
De schrijfster studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde, met als afstudeerrichting Middelnederlandse taal- en letterkunde. Gaandeweg specialiseerde zij in Middelnederlandse kookteksten. Waarna ze het terrein uitbreidde met Europese kookteksten en uiteindelijk met kookteksten tot 1800 en tot 1900. Haar meest recente publicatie is het boek 'Het verleden op je bord', vijf eeuwen receptuur uit de culinaire collectie van de Koninklijke Bibliotheek.

Christianne heeft ook een interessante en niet-commerciële website coquinaria, vol wetenswaardigheden over koken en kooktechnieken, van vroeger en nu. Met edities van de drie overgeleverde Middelnederlandse handgeschreven kookboeken, vertaald in modern Nederlands. Daarnaast plaatst ze tweemaandelijks een historisch recept op deze site én een modern recept, met uitgebreid commentaar. Verder bespreekt en recenseert Muusers ook boeken over eten, koken, gastronomie en culinaire geschiedenis. Een spreekster met heel veel kennis van zaken.

Kaartjes
Kaartjes (€ 5,00) zijn online te bestellen via de website van Bibliotheek Dommeldal. Bibliotheekleden krijgen op vertoon van de ledenpas € 2,00 korting.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooigeldropmierlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>