Logo mooigeldropmierlo.nl
DNA onderzoek  | Fotonummer: cd63c6
DNA onderzoek (Foto: Ingezonden)
TipMooiGeldropMierlo.nl

Moet afstaan van DNA verplicht worden?

Geldrop-Mierlo –Door een DNA-match is twee en halve maand geleden bekend geworden dat er een doorbraak is gemaakt in de zaak Nicky Verstappen. Het vrijwillig of verplicht afstaan van DNA stond hierdoor volop in het nieuws. Reden voor MooiGeldropMierlo om via het burgerpanel TIPMooiGeldropMierlo de mening te peilen van de respondenten in Geldrop-Mierlo. In totaal hebben 339 respondenten deelgenomen aan deze raadpleging.

Redacteur: Emmy Grit

DNA, Desoxyribo Nucleic Acid oftewel Desoxyribonucleïnezuur, is de belangrijkste drager van het erfelijk materiaal. Het DNA is het molecuul dat niet alleen bepaalt welke haar- of huidskleur kinderen krijgen, maar ook welke erfelijke ziekten ze kunnen krijgen. DNA kan worden verkregen door het afstaan van speeksel en wangslijm.

In de zaak Nicky Verstappen heeft een grote groep mensen meegewerkt aan een verwantschapsonderzoek waar vrijwillig DNA voor werd afgestaan. Mede hierdoor is een DNA-match gemaakt. De eerste vraag van de raadpleging heeft betrekking op dit onderzoek. Wanneer een vergelijkbaar DNA-onderzoek in Geldrop-Mierlo zou plaatsvinden zoals gedaan is in de zaak Nicky Verstappen, zou volgens de raadpleging 85% van de respondenten vrijwillig DNA afstaan, 6% wil dit niet en 9% weet het niet.

Van de respondenten die hebben aangegeven vrijwillig DNA af te staan, geeft 80% aan dat zij niets te verbergen hebben, 70% zou DNA afstaan om het onderzoek verder te helpen. Vijftien respondenten willen om privacy redenen niet vrijwillig DNA afstaan en zes respondenten laten weten dat zij toch niet betrokken zijn bij hetgeen ze hopen te vinden willen hierdoor geen vrijwillig DNA afstaan.

Bij misdrijven, vergelijkbaar met de zaak -Verstappen, vindt 79% van de respondenten dat het verplicht moet worden om DNA af te staan. Voor een grote meerderheid (69%) is het vrijwillig afstaan van DNA belangrijker dan de eigen privacy. "Niemand mag ongestraft mensen vermoorden, het volk mag best op grote schaal meehelpen om de zaak op te lossen", aldus een van de respondenten. Ondanks een grote groep voorstanders, is 10% tegen deze stelling, 9% is neutraal. "Dit mag alleen verplicht zijn als je verdachte bent", aldus een tegenstander. "Niet iedere omwonende in de omgeving van het misdrijf mag als verdachte worden aangemerkt."

"Behalve dat er gebruik wordt gemaakt van DNA om grote delicten, zoals moordzaken, op te lossen, wordt DNA ook gebruikt bij het oplossen van woninginbraken, bedrijfsinbraken, auto-inbraken en bij drugsdelicten", laat een woordvoerster van de afdeling communicatie van de politie weten. "DNA wordt vaak ingezet bij delict zaken waar al bewijsmateriaal aanwezig is, maar nog geen verdachte in beeld is. Vaak is er een combinatie van bewijsmateriaal en DNA dat in de richting van de verdachte leidt, waardoor veel delict zaken opgelost kunnen worden. Ook in Geldrop-Mierlo zijn al zaken opgelost doordat er een DNA-match was", aldus de woordvoerster.

Op de vraag of 'Nederland een landelijke DNA-bank zou moeten krijgen', geeft 73% aan het (zeer) eens met deze stelling te zijn. Bijna de helft van het aantal respondenten vindt dat deelname verplicht moet worden. "Om een DNA-bank op te zetten zou begonnen kunnen worden bij afname van DNA bij de geboorte van een baby", aldus een aantal respondenten. Iets meer dan een kwart van de respondenten kiest voor een vrije keuze maar deze keuze moet wel worden gestimuleerd door bijvoorbeeld campagnes. "Als je niets te verbergen hebt, of dingen doet die het daglicht niet kunnen verdragen, zullen ze jouw DNA nooit nodig hebben", aldus één van de respondenten.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooigeldropmierlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>