Logo mooigeldropmierlo.nl
De heer Wetzer  | Fotonummer: 345ece
De heer Wetzer (Foto: Mevrouw Wetzer)
Koninklijke onderscheidingen

Koninklijke onderscheiding voor Ton Wetzer

's Hertogenbosch/Geldrop - Ton Wetzer is bij Koninklijk Besluit benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester Jack Mikkers heeft decorandus zaterdag 18 november het betreffende versiersel opgespeld. De uitreiking vond plaats tijdens de boekpresentatie 'Het Huys van Boxtel en zijn buren' in de Mariënburg in 's-Hertogenbosch.

De 68-jarige Ton heeft in het verleden gewerkt als programmeur bij het Brabants Historisch Informatie Centrum BHIC. Van 2005 tot 2015 gaf hij leiding aan 150 vrijwilligers bij het BHIC, gevestigd in 's-Hertogenbosch. Sinds 2015 is hij vrijwilliger bij de gemeentelijke afdeling Erfgoed 's-Hertogenbosch.

Vanaf 2003 was hij al begonnen met zijn vrijwilligerswerk, in de vorm van het opzetten van een encyclopedie als website om de historische en culturele aspecten van 's-Hertogenbosch voor een breed publiek toegankelijk te maken: 'de Bossche Encyclopedie'. Het groeide uit tot wat het nu is en Ton heeft in die tijd veel (archief)onderzoek verricht. Zijn belangeloze werk breidt zich steeds verder uit en meer en meer mensen hebben baat bij zijn gedetailleerd en vakkundig werk.

De gerealiseerde website geeft gebruikers de gelegenheid informatie te zoeken over straten, panden, gebouwen, monumenten enz. van de gemeente 's-Hertogenbosch. Dagelijks maken 1300 personen voor langere tijd gebruik van zijn uitgebreide werk. De website heeft dagelijks vele hits en van veel vele kanten komt waardering voor de Bossche Encyclopedie, waaraan Ton aan de basis heeft gestaan (ontwerp) en nog dagelijks beheer, onderhoudt en programmeert.  

Weging
Ton maakt zich verdienstelijk als vrijwilliger bij de gemeentelijke afdeling Erfgoed 's-Hertogenbosch als samensteller van de digitale kennisbron 'de Bossche Encyclopedie'. Decorandus kan worden gekwalificeerd als 'iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen of anderen heeft gestimuleerd'.

Hoewel Ton woonachtig is in de gemeente Geldrop-Mierlo, wordt deze boekpresentatie in 's-Hertogenbosch gezien als het passende moment van uitreiken van de versierselen. De gemeente Geldrop-Mierlo heeft daarom de Bossche burgemeester gevraagd de uitreiking te verzorgen. 

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooigeldropmierlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>