Logo mooigeldropmierlo.nl
  | Fotonummer: cae4f1
Foto: Peter Wijlaars
Foto's Dorps Quiz

Niets is wat het lijkt bij 2e Geldropse Dorpsquiz

Geldrop – De 88 deelnemende teams van de tweede Geldropse Dorpsquiz zijn zaterdag 17 november regelmatig op het verkeerde been gezet door de organisatie. Vooral de opdrachten die op locatie uitgevoerd moesten worden. Deelnemers moesten ruim 500 vragen oplossen, die in het opdrachtenboek vermeld waren.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Peter Wijlaars

Vertraging op het spoor
De organisatie met Geert Stoef, Antoon Sloots, Frans Stravers, Margot Klaren, Martin Boerman, Wim Cuijten, Bart Aarts had 's morgens om 09.00 uur de eerste opdracht van de dag 'vrijgegeven'. Bij de 'beroepen-opdracht' moesten de deelnemers 10 beroepen in het dorp zoeken en met deze personen op de foto gaan. Postbodes en conducteurs/conductrices op het NS station werden onder andere staande gehouden.

Overzicht houden
Om 18.30 uur begon de quizavond. Nadat de mappen werden uitgedeeld in wijkgebouw De Vlerken, gingen de teamcaptains naar de 'thuislocatie'. MooiGeldropMierlo nam een kijkje bij team 60, Pink Pit, aan de Heuvel in Geldrop. "We hebben alle opdrachten verdeeld. Ieder uur komen we bij elkaar om de stand van zaken door te nemen en worden de opdrachten die nog niet klaar zijn, opnieuw verdeeld", vertelt coördinator Patrick Adelaars. In de kapsalon zijn verschillende ruimtes ingericht waar teamleden, gebogen achter hun laptop, zitten om alle antwoorden op de vele vragen op te zoeken. "Verder hebben we een speciale audioruimte ingericht waar twee teamspelers de muziek- en videovragen oplossen." Een teamlid gaat rond 20.15 uur verkleed als Robin Hood naar de Kervel 4, waar handboogvereniging St. Jozef Doelen is gevestigd voor een opdracht op locatie.

Line Dance
Ruim 80 deelnemers, verkleed als Robin Hood, stonden te wachten op wat er ging gebeuren. 'Niets is wat het lijkt'; niet handboogschieten maar een een les line dance. Ieder team had de eerste vijf punten te pakken door aanwezig te zijn. De eerste paar minuten werd op een rustig tempo alle bewegingen uitgelegd, daarna op muziek. Deelnemers die de dans niet onder controle kregen, werden aangetikt en moesten de dansvloer verlaten. De deelnemer die als laatste overbleef, en dus het beste de dans op muziek uitvoerde, ging er met 30 punten van door!

Coördinatie en zintuigen
Dat tekenen met behulp van een spiegel moeilijk is, bleek wel bij de opdracht die bij De Wiele Creatief werd gehouden. De deelnemers moesten op papier, met een pen, een doolhof volgen door in de spiegel te kijken. De coördinatie hersenen/hand werd behoorlijk op de proef gesteld. Bij de IVN Geldrop werden de vijf zintuigen (proeven, ruiken, voelen, zien en horen) op de proef gesteld.

Verkeersexamen
In de Beneden Beekloopschool werd een theoretisch en praktijk fietsexamen (behendigheidsproef) afgenomen, zoals leerlingen in groep 7 en 8 jaarlijks krijgen. Onder leiding van Veilig Verkeer Nederland, afdeling Geldrop-Mierlo en afdeling Valkenswaard werden de examens afgenomen. De fietsen werden op een aantal punten gekeurd, met name werd gekeken of de verlichting en remmen in orde waren.

Brabants dictee
Affeseerplenkse, petazzi, flodderbonne, poelipek en fieliefauwde zijn voorbeelden uit 'het Brabants dictee' dat werd afgenomen door Anette Elsenaar. Dertien zinnen werden voorgelezen in het Brabantse dialect, die door de deelnemers in de Nederlandse taal vertaald moesten worden. De oudere generatie was hier duidelijk in het voordeel.

Nog een week wachten
De organisatie heeft een mooie afwisselende quiz in elkaar gezet. Van muziek opnemen op een cassettebandje tot het inkleuren van de regenboogcirkel. Maar ook van het opzoeken van soorten Italiaanse pasta tot de uitreiking van de Koninklijke Onderscheidingen. Een avond waar ruim 2000 deelnemers veel plezier aan hebben beleefd. Zaterdag 24 november wordt de prijswinnaar bekend gemaakt in Sporthal De Coevering.

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooigeldropmierlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>