Logo mooigeldropmierlo.nl
Jolanda te midden van haar familie  | Fotonummer: ecc849
Jolanda te midden van haar familie (Foto: Peter Wijlaars )
Algemeen

Jolanda Damsma presenteert haar boek 'Levend Dood'

  Human Interest

Geldrop - Het was een emotionele gebeurtenis voor Jolanda Damsma uit Geldrop om haar boek 'Levend Dood' te presenteren. Vijf jaar na haar burn-out had ze de moed om de aantekeningen die ze tijdens haar genezingsproces had gemaakt, uit te geven bij uitgeverij Versluisen. Op maandag 25 juni was de drukbezochte presentatie van het boek in bibliotheek Dommeldal.

Redacteur: Olga Maria Berger
Fotograaf: Peter Wijlaars

Levend Dood
Het boek 'Levend Dood' beschrijft hoe het voelt om in een burn-out terecht te komen. "Mijn lichaam gaf het op en ik voelde niets meer", vertelt Jolanda. "Ik was levend dood." Ze zocht professionele hulp. "Mijn therapeut stelde voor om te gaan schrijven. Ik maakte aantekeningen en dat hielp me. Ik viel niemand lastig met mijn verdriet en ik kon eerlijk opschrijven wat ik voelde. Toen ik later terug las wat ik had geschreven, viel het me op hoe rauw mijn aantekeningen waren, maar ook hoe eerlijk." Om andere mensen te helpen heeft ze het boek uitgegeven. "Als er maar één of twee mensen zijn die ik ermee kan bereiken en kan helpen om niet in het zwarte gat terecht te komen, dan is het de moeite waard geweest. Het is niet uniek wat ik heb opgeschreven, maar wel heel herkenbaar."

Alles kwijt
Tijdens de burn-out raakte Jolanda alles kwijt, haar huis, haar partner en haar baan. "De burn-out heeft mijn leven op zijn kop gezet en niets is hetzelfde gebleven. Ik moest alles opnieuw opbouwen, maar het is gelukt om een eigen bedrijf te beginnen. Daar kan ik mezelf en mijn twee kinderen van onderhouden." Ze moest leren om zichzelf op de eerste plaats te stellen. "Pas toen ik dat deed, kon ik goed voor anderen zorgen. Maar kiezen voor jezelf is heel moeilijk, ik heb offers moeten brengen."

Presentatie
Jolanda was emotioneel toen ze haar boek presenteerde en vertelde over haar strijd om uit het zwarte gat te komen. "Het duurde vijf jaar voor ik sterk genoeg was om tegen de feedback te kunnen en het boek uit te geven. Ik stel me heel kwetsbaar op in het boek en ga met de billen bloot, maar het is er nu." Haar familie en gezin is heel belangrijk geweest en was aanwezig op de presentatie. Haar zoon was presentator van het geheel, haar broer zorgde voor stemmige kamermuziek met zijn band Jaklavo en haar zus vertelde hoe het was om haar zus tot steun te zijn tijdens die zware periode. "Het is moeilijk om zelf te blijven genieten", vertelde ze. Het eerste boek was voor Jolanda's vader.

Uitgeverij
Martin Versluisen heeft het boek uitgegeven. "Ik geef alleen boeken uit die ik goed vind en dat gaat volgens een bepaald concept. Ik zorg voor de dingen die de schrijver niet zelf wil doen. Bij dit boek heb ik de cover verzorgd, het boekblok en de barcode. Ook zorg ik ervoor dat het bij de bibliotheken onder ogen komt, zodat ze het aan kunnen schaffen."

Het boek is te koop voor € 17,95 bij bol.com en op www.jezultermaarmeezitten.nl

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooigeldropmierlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>