Logo mooigeldropmierlo.nl
Saske van Engeland is één van de trainsters van de nieuwe training  | Fotonummer: 8a951c
Saske van Engeland is één van de trainsters van de nieuwe training (Foto: Martin de Bruijne)
Interview

Leuk ouder worden: training over omgaan met veranderingen in het leven

  Human Interest

Geldropo - Bij het ouder worden, verandert je leven. Je krijgt te maken met verlies van dierbaren, of lichamelijke beperkingen, stopt met werken of je verhuist. Hoe ga je om met die veranderingen? Hoe voorkom je eenzaamheid of hoe kan je dat oplossen? Belangrijke vragen voor iedereen die ouder wordt. Vragen waar de training 'Leuk ouder worden' van de LEV-groep antwoorden op kan bieden.

Redacteur: Martin de Bruijne
Fotograaf: Martin de Bruijne

Training
Saske van Engeland is een van de trainers van 'Leuker ouder worden.' "Twee jaar geleden hebben we de training in Helmond opgezet. Belangrijke reden was dat we eenzaamheid constateerden bij ouderen. We hebben inmiddels drie trainingen gegeven en de reacties zijn heel positief.", vertelt ze. Reden om vanaf september ook in Geldrop-Mierlo te starten met 'Leuk ouder worden.'

Voorbereiden op pensioen
Met het verstrijken van de jaren krijgt je leven een andere wending. Allerlei dingen veranderen. Irene heeft onlangs de training gevolgd. "Ik ga bijna met pensioen, een grote verandering in mijn leven. Ik ben nu beter voorbereid", geeft ze aan.

Samen doen
Een belangrijk aspect van 'Leuk ouder worden' is dat je de training volgt in groepsverband. "Je gaat samen het proces in en dat geeft ook een gevoel van samen delen. Je voelt je gezien en gehoord", vertelt Saske. Irene: "Het is een individueel proces dat je in een groep aangaat. Iedereen heeft wel stappen gezet en voelt zich daar versterkt door."

Jezelf zoeken
Wie ben ik? Waar sta ik? Hoe tevreden ben ik? Wat wil ik anders en hoe gaat me dat lukken? Het zijn vragen waar veel mensen mee zitten. Tijdens de training wordt hier uitgebreid naar gekeken en mee geoefend "Het is een soort ontdekkingstocht, op zoek naar jezelf. Het hervinden van je kracht, je kwaliteiten onderzoeken. Wat wil ik aanpakken en hoe doe ik dat dan?" Irene heeft antwoorden gevonden op vragen die ze had. "Met het ouder worden lever je dingen in, nu kan ik dat zien met een positieve insteek. Wat kan er allemaal wel", legt ze uit. Volgens Saske is dat de kern. "We leren denken in mogelijkheden. Mensen die de training volgen leren zich levenskunst eigen te maken."

Voor iedereen
De training is in principe voor iedereen van 55 jaar en ouder. Deelnemers doen hun verhaal, leren van de training en elkaar. Saske: "Bij sommige mannen die hebben deelgenomen, merkte je dat het de eerste keer was dat ze hun verhaal deden. Dat kan zo helend werken. Na de training voelen mensen meer levensvreugde." Irene is zeer enthousiast over de training. "Er wordt een fijne sfeer gecreëerd. Je voelt je veilig in de groep, daar zorgen de trainers voor."

Praktisch
Er zijn negen bijeenkomsten van 14.00 tot 17.00 uur op dinsdag, elke twee weken. De training in het gebouw van de LEVgroep aan de Bleek 1 te Geldrop start op 4 september. Deelnemers krijgen eerst een individueel intakegesprek om kennis te maken met de training en de trainsters.

'Leuk ouder worden' wordt gegeven door Saske van Engeland en Marjolein te Strake. Opgeven kan via www.lerenmetlev.nl/zinzicht, of door te bellen met Marjolein te Strake 06-14871304 of het algemeen nummer van de LEVGroep: 0492-598989. Mailen kan via marjolein.testrake@levgroep.nl

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooigeldropmierlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>