Logo mooigeldropmierlo.nl
V.l.n.r. Gonnie van Bussel, Ad Leenaars en Renée Hoekman-Sulman  | Fotonummer: c91815
V.l.n.r. Gonnie van Bussel, Ad Leenaars en Renée Hoekman-Sulman (Foto: Peter Wijlaars)
Algemeen

Stichting het Kempisch Heideschaap krijgt gift van Renée Hoekman

  Human Interest

Geldrop - Renée Hoekman vroeg, toen zij afscheid nam als wethouder op 6 juni, een bijdrage voor drie doelen in de gemeente Geldrop-Mierlo die zij een warm hart toedraagt. Op donderdag 13 september gaf zij een gedeelte van die bijdrage aan de Stichting het Kempisch Heideschaap. De Stichting gaat het geld gebruiken voor een nieuwe schaapskooi die hopelijk in Gijzenrooi te Geldrop komt te staan.

Redacteur: Olga Maria Berger
Fotograaf: Peter Wijlaars

Laatste gift

De EHBO in Mierlo en het Weverijmuseum in Geldrop hadden al een gift van Renée gekregen. Als laatste kwam de Stichting het Kempisch Heideschaap aan de beurt. "Het is een ecologisch doel dat de hele gemeente ten goede komt", zegt Renée. Bij het schapenkunstwerk op de rotonde bij de afslag naar de snelweg, gaf zij symbolisch een schaap aan de stichting met de woorden: "geef dit schaap een huis." Het hele bedrag dat Renée bij haar afscheid kreeg, is met deze laatste gift doorgegeven. "Mijn afscheidscadeau wordt gebruikt voor een nieuw begin", zegt Renée tevreden. "De gemeente wil al jaren een ecologisch doel in Gijzenrooi. Een schaapskooi zou die wens in vervulling doen gaan." Renée vindt Gijzenrooi een schitterend natuurgebied, maar het moet goed onderhouden worden. "Begrazing is een natuurlijke manier van onderhoud. Gras krijgt geen kans de hei te overwoekeren en schapenpoep is niet alleen nuttig als bemesting, ook om zaden te verspreiden, zodat er nieuwe planten in het gebied komen." Als de schapen in Gijzenrooi komen, dan wordt het oude eco-systeem hersteld. "Bovendien is het een mooi gezicht om een kudde schapen op de heide te zien en ze hebben ook een educatief doel. Mensen kunnen er met hun kinderen gaan kijken en uitleg krijgen."

Schaapskooi
Het was een jaar geleden dat een kudde schapen Geldrop introk om aandacht te vragen voor het Kempisch heideschaap dat vijftig jaar geleden bijna was uitgestorven. Nu heeft de stichting 900 schapen van het ras en ze zoeken een vaste verblijfplaats in de vorm van een schaapskooi. Ad Leenaars nam als penningmeester van de Stichting het Kempisch Heideschaap de gift in ontvangst. "De stichting werkt samen met de gemeente en met Brabants Landschap om de schaapskooi in Gijzenrooi te kunnen plaatsen", zegt hij. "We hebben nog een paar grote sponsors nodig om het doel te verwezenlijken, maar als de schaapskooi eenmaal staat, houdt de kudde zichzelf financieel in stand."

Onderhoud
De schaapskooi moet plaats bieden aan 500 schapen om erin te lammeren. Dat is ruim genoeg, want niet alle schapen lammeren tegelijkertijd. "Begrazing door schapen is een oude manier om heidegebieden te onderhouden, maar de schaapskooi wordt modern met een moderne bedrijfsvoering", zegt Gonnie van Bussel, bestuurslid van de stichting. "Dat zal misschien van de buitenkant niet te zien zijn, want het gebouw moet in het landschap passen." Ad kijkt ook naar de toekomst. "Over 50 jaar zal deze regio steeds verder verstedelijken. Het is belangrijk om een natuurgebied te behouden zoals de 1000 hectare van Gijzenrooi en de aangrenzende natuurterreinen. Het Kempische Heideschaap kan voor goed en goedkoop onderhoud zorgen."

Ook sponsoren? Kijk op www.kempischheideschaapheeze.nl.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooigeldropmierlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>